Anadolu’nun en eski diyet yemeği Abdigör köftesi! Hazırlanması 3 saat süren antik lezzet
Mis kokulu kokusuyla gönülleri fetheden Abdigör köftesinin anlatımına bayılacaksınız! Yaklaşık 400 yıllık ve tarihi Osmanlı’ya kadar uzanan bu kadim lezzet, yağsız etten yapılıyor. Portakal büyüklüğündeki köftelerin tadı damağınızda kalıyor. İşte tarihiyle merak uyandıran Abdigör köftesi…
Anadolu’nun en eski diyet yemeği olarak bilinen Abdigör köftesi, Doğubayazıt Sancakbeyi İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa için hazırlanırdı. Çolak Abdi Paşa, mide rahatsızlığından dolayı çok sevdiği et yemeklerini yiyemiyordu.
1634-1680 yılları arasında yaşayan ve kör olduğu için “Kör Abdi” diye de anılan Çolak Abdi Paşa’nın yemekleri saray aşçıları tarafından hazırlanırdı. Paşanın rahat yemek yiyebilmesi için yola çıkan aşçılar, yağsız etten lezzetli bir yemek hazırladılar.
Çolak Abdi Paşa, Abdigör köftesi denilen bu köfteyi o kadar çok severdi ki sofralarda sık sık yer bulurdu. Ramazan sofralarında tercih edilmeyen kadim lezzet Anadolu’ya yayıldı.
İşte Abdigör köfte tanımının detayları…
MALZEMELER
1 kg dana bonfile (yağsız)
2 yumurta
1 soğan
2 yemek kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı biber tozu
YAPILIŞI
Abdigör köftesi genç bir sığırın sağ arka bacağından yapılıyor. Yağsız et, bir taş üzerinde tahta tokmakla hamur kıvamına gelinceye kadar iki saat kadar dövülür. Ete 2 çay kaşığı tuz ekleyin. 25 dakika daha çırpılır. Çırpma işlemi tamamlandıktan sonra salça kıvamındaki etin üzerine ince ince doğranmış soğan, karabiber, toz biber, yumurta ve un eklenip yoğrulur.
Geniş bir tencereye yarısını kaplayacak kadar su dökün ve 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Kaynamaya yakın suyun içerisine 1 paket toz bulyon ekleyin. Köfte kabından ceviz veya portakal büyüklüğünde modüller kesilip ıslak ellerle şekil verilerek suya atılır. Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşte 20-25 dakika pişirin.
Köfteler piştikten sonra suyunu süzün. Köfteler tereyağında kızartılır. Sunum için pilavlar servis tabağına havuz şeklinde açılır. Üstte köfteler bırakılır. Diğer tarafta önceden hazırlanmış, soyulmuş ve ince doğranmış, 50 gram tereyağında sotelenmiş domates sosunu ekleyin. Garnitürle süslenerek servis edilir.
Kaynak: Ağrı Kültür ve Turizm Rehberi