Haber

Nur Hayat’ın hayatını kaybettiği patlamada sanıklar için istenen cezalar açıklandı

MUĞLA’da hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde çalışan Nur Hayat Karakaş’ın (25) hayatını kaybettiği patlamanın ardından iddianame hazırlandı. İşyeri sahibi Ali Babur (63) ve oğlu Akın Babur (33) için 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası, olayda ağır yaralanan çalışan Tuncay Ünal için ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. patlama.

Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’ndeki hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde 15 Temmuz günü saat 09.00 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamada dolum yapan 2 personel yaralandı. Sağlık ekiplerince Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Nur Hayat Karakaş hayatını kaybetti. Vücudunda 3’üncü derece yanık oluşan Tuncay Ünal (53), tedavisinin ardından taburcu edildi. Yapılan incelemede patlamanın dolum sırasında meydana gelen gaz sızıntısından kaynaklandığı belirlendi. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında işletme sahibi Ali Babur ve oğlu Akın Babur gözaltına alındı. Baba-oğul ‘taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçlamasıyla tutuklandı. Olayla ilgili iddianame hazırlandı.

‘OLAYIN NE VE NASIL NEDEN OLDUĞUNU BİLMİYORUM’

İddianamede Akın Babur’un savcılıktaki sözüne yer verildi. Babur, kendi ifadeleriyle, “Olay olduğu için iş yerine geldim. Sadece Bodrum şubesiyle ilgileniyorum. Firmadan ‘silindir patlaması meydana geldi’ dediler. Hızlı bir şekilde şubemize geldim. Firma olarak tüplerin bakımlarını zamanında yaptırıyoruz. Bununla ilgili gerekli belgeler mevcut. İş sağlığı ve güvenliği.” Çalışanlarımıza iş güvenliği eğitimleri veriyoruz. Gerekli ekipman ve koruyucu kıyafetleri sağlıyoruz. Patlamada hayatını kaybeden Işık Hayat Karakaş ile ağır yaralanan Tuncay Ünal’ın mesleki belgeleri var. Tecrübeli ve deneyimli çalışanlardır. Şirketimizde daha önce böyle bir olay yaşanmamıştı. Olayın nedeni neydi ve nasıl meydana geldi? “Bilmiyorum” dedi.

‘OLAYDAN DOLAYI ÇOK ÜZGÜNÜM’

Ali Babur, iddianamedeki ifadesinde 20 yıldır aynı adreste bu dolum işini yaptıklarını anlattı: Babur şu ifadeleri kullandı:

“Şu ana kadar böyle bir olayla karşılaşmadık. İşletmem tüm prosedür ve kurallara harfiyen uyuyor. İşyerimizde doldurulan tüpler her 10 yılda bir kanunda belirtilen periyot olan periyodik bakımlarla dolduruluyor. Bu vesile ile bunlar Tüpler barkodlu ve dolumludur. Çalışanlarımızın tamamı sigortalı ve gerekli eğitimleri almıştır. “Onlar bizim için çalışıyorlar. Üstelik çalışanlarımız tüm belge ve bilgilere sahip kişilerdir. Hayatını kaybeden Işık Hayat Karakaş isimli çalışanımız, tüplerin barkodlarını kontrol ederek irsaliyeyi hazırlamak için oradaydı. İşte o anda bu acı olay yaşandı. Olaydan dolayı çok üzgünüm.”

‘DAVACI VE ŞİKAYETÇİYİM’

Tuncay Ünal, yaptığı açıklamada, “Silindirleri rampaya yerleştirip dolduruyordum. İkinci sırayı yüklediğimde Işık Hayat da geldi. Saymaya ve barkod çalışmasına başladı. İkinci sıra bittikten sonra da silindirleri yükledim. üçüncü sıra ve üçüncü parti bitti. Dördüncü silindir partisini yüklemek için vanayı kapattım ve vanayı kapatırken üçüncü partiyi de kapattım.” Tüp bir anda patladı. Patlamada üstten demir kesiği gözüme çarptı ve tüm vücudum yandı. Işık Hayat’ın o anda bilinci yerindeydi. Patlamanın ardından hemen ana vanayı kapattım. Daha sonra patlamanın olduğu yere giderken ambulans geldi ve beni götürdü. Daha sonra ne olduğunu hatırlamıyorum. Bu olayın sorumlusu da oldu. “İnsanlara dava açıyorum ve şikayetçiyim” dedi.

PATLAMADA İŞÇİLERİN ROLÜ

İddianamede ayrıca Tuncay Ünal’ın, işe giriş sınavı yapılmadan, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimi verilmeden, patronu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı mesleği ve görevi dışında çok tehlikeli bir işte çalıştırıldığı belirtiliyor. , kişisel koruyucu ekipmanı (KKD) dolandırmadan ve mesleki yeterlilik belgesi olmadan. Dolum işinde çalışmayı kabul ettiği öğrenildi. İddianamede ayrıca Parıltı Hayat Karakaş’ın mesleki tecrübesi, aldığı eğitim ve işverenin talimatları doğrultusunda silindir dolumu öncesi ve sonrası silindir kayıtlarını yapmış olabileceği ancak mesleği ve görevi gereği ön hazırlık niteliğinde olduğu belirtildi. muhasebeci, dolum işleminde çalışarak can güvenliğini tehlikeye attı.

‘İÜNAL VE PATRONLAR ÖLÜME NEDEN OLDU’

İddianamede, tüm deliller ışığında işveren Akın Babur, Ali Babur ve şüpheli Tuncay Ünal’ın olayda ihmalkar ve kusurlu olduğu, patlamaya ve Işık Hayat’ın ölümüne sebep oldukları vurgulandı. İddianamede ayrıca Tuncay Ünal’a İSG taahhüdünün tebliğ edildiğine ilişkin tutanağın, sağlık muayene formunun, KKD ödeme formunun ve patlamadan korunma belgesinin ibraz edilmediği belirtildi. İddianamede, Ali Babur ve Akın Babur’a ‘taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası, Tuncay Ünal ise ‘taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Taksirle bir kişinin ölümüne sebep olmak’. istendi. İddianame Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu