Pakistan ve İran, Füze Saldırılarının Ardından İlişkileri Geliştirme Konusunda Görüştü
Pakistan ve İran, Ocak ayında düzenlenen karşılıklı füze saldırılarının ardından ilişkilerini geliştirmek amacıyla bir araya geldi. İki ülkenin dışişleri bakanları, Ocak ayında gerçekleştirdiği askeri operasyonların ardından başkent Pakistan’da bir araya geldi. İki komşu Müslüman ülke arasında geçmişte çalkantılı ilişkiler yaşanmış olsa da son yılların en önemli olayı füze saldırılarıydı.
SINIR GÜVENLİĞİ İÇİN ANLAŞMA YAPILDI
İki ülke, kendi bölgelerinde terörle mücadele etme ve sektörler arası ilerlemeyi dışişleri bakanları düzeyinde izleyecek bir danışma sistemi kurma konusunda mutabakata vardı. Jilani, “Bu kanalların tümü aktifti ve aramızda meydana gelen sorunları veya yanlış anlamaları oldukça hızlı bir şekilde çözebildik” dedi.
Abdullahian, iki ülkenin iyi geçindiğini, İran ile Pakistan arasında hiçbir zaman toprak anlaşmazlığı veya savaş yaşanmadığını belirtti. İran’ın güvenliğini, İslam Cumhuriyeti’nin güvenliğini ve bölgenin güvenliğini kardeş, dost ve komşu bir ülke olan Pakistan’ın güvenliği olarak görüyoruz” dedi. İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi’nin yakında Pakistan’ı ziyaret edeceğini de sözlerine, “Tahran ve İslamabad arasındaki ortak işbirliği ile teröristlere iki ülkenin güvenliğini tehdit etme fırsatı vermeyeceğiz.”
İLİŞKİLER FÜZE SALDIRILARINDAN SONRA BELİRLEYİYOR
Füze saldırılarının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kötüleşmiş, Pakistan Tahran’daki büyükelçisini geri çağırarak meslektaşının İslamabad’a dönmesine izin vermemiş, ayrıca tüm üst düzey diplomatik ve ticari etkinlikleri de iptal etmişti. Ancak sıcaklığın hızla düşürülmesi için çaba gösterildi, büyükelçiler görevlerine dönmeye davet edildi ve Abdullahian görüşmelere davet edildi.
İslamabad, hedefinin ayrılıkçı Beluc Kurtuluş Cephesi ve Beluc Kurtuluş Ordusu üsleri olduğunu belirterek saldırıyı duyururken, Tahran ise Ceyş el Adl (JAA) kümesinden militanları vurduğunu söyledi. Bu iki bölge, Pakistan’ın güneybatı Belucistan eyaletini ve İran’ın güneydoğu Sistan-Belucistan eyaletini kapsıyor; her ikisi de huzursuz, maden açısından zengin ve büyük ölçüde az gelişmiş bölgeler.